Kosova’da öğrencilerin yaşamını destekleyen en önemli unsurların başında, direkt olarak uygun fiyatlar belirlenen gıda, kira ve seyahat ücretleri geliyor. Ayrıca Priştine Üniversitesi gibi on binlerce kişinin üst düzey eğitim aldığı okulda yıllık ücret olarak 1800 ila 2500 Euro arasında ödeme değeri belirlenmiştir. Kosova öğrenci rehberi yaşam ve giyim gıda beslenme masrafları göz önünde bulundurulduğunda bir öğrenci aylık 300 ila 400 Euro arasındaki tutarla çok rahat bir şekilde geçinebilir.
Öğrencilerin yurtdışından gelmeleri durumunda kendilerine para gönderecek olan yakınlarına ek olarak, pek çok farklı iş kolunda kendilerine iş bulup çalışmaları mümkündür. Genç nüfusun çok büyük bir bölümünün öğrenci olması nedeniyle, aynı zamanda bir işte çalışmadıkları görülüyor. Bu nedenle çok fazla sektörde personel ihtiyacı bulunuyor. Lüks bir şekilde öğrenciliğinizi sürdürmek için, yüksek maaşlar veren iş dahi bulabilirsiniz.
Kosova Üniversitesi
Kosova’da yaşayacak olan öğrencilerin özellikle sağlık, gıda ve kira giderleriyle ilgili herhangi bir bilgisi olmadan ülkeye seyahat etmesi doğru olmayacaktır. Bu süreçte Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile görüşebilir ve detaylı bir şekilde her türlü duruma dair bilgi edinebilirsiniz. Hangi ürünün ne kadar olduğu, benzin fiyatları, araç fiyatları, kiralar, ev fiyatları, giyim ve beslenme masraflarının ortalamasını öğrenebilirsiniz. Her zaman için hem öğrencilere hem de Kosova’da yaşamak isteyen ailelere yardımcı olan uzmanların bulunduğu kurum sayesinde danışmanlık hizmetini güncel bilgilerle alabilirsiniz.
Kosova’da yaşamak isteyen bireylerin hangi bölgelerde kalacakları, evlerinin kaç metrekare olduğu, ne kadar kira ödeyecekleri ve aylık masraflarının yaklaşık ne kadar olacağı öngörülüyor. Araç almak isteyenler, ev almak isteyenler için bölgelere göre ortalama fiyatlar hakkında da bilgi edinmeleri sağlanıyor. Kosova öğrenci rehberi yaşam ve giyim gıda beslenme masrafları bir öğrenci için aylık yaklaşık olarak 300 Euro tutuyor. Bu ortalama, öğrencinin tek kişi olarak yurtta mı yoksa evde mi kalacağına bağlı olarak önemli ölçüde değişiklik gösterebiliyor. Kosova’da yaşamak isteyen öğrencilerin özellikle muz, elma, ekmek, su gibi pek çok gıdanın 1 Euro civarında olması sayesinde aylık yüzlerce Euro harcama yapmadan eğitim görmeleri mümkündür.
Ortalama Kira Ücretleri
Kiraların ortalaması 150 ila 250 Euro arasında, kaç metrekare ve kaç oda bir dair tutmak istediğinize bağlı olarak değişiyor. Özellikle Kosova Üniversitesi çevresinde olan konutlarda çok sayıda öğrencinin bulunmasına rağmen çok yüksek fiyatlar belirlenmemiş olması, her zaman için okula ulaşım ücreti ödemeden gidip gelmenizi sağlıyor.
Kosova’nın her bölgesinde toplu taşıma araçlarını ve kiise araçları kullanabileceğiniz alanlar oluşturulmuştur. Bu sayede kendi arabanızla, motorunuzla, bisikletinizle seyahat edebileceğiniz gibi, toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Ülkede toplu taşımada otobüs ücreti 0,40 kuruştur. Taksilerin kilometre başına ödenmesi talep edilen tutarı ise 0,50 Euro olarak belirlenmesi, seyahatin çok uygun fiyatlarda olmasını sağlıyor. Kosova öğrenci rehberi yaşam ve giyim gıda beslenme masrafları öğrencilerin rahatlıkla geçinebilecekleri şekilde yurtlarda veya kendi evlerinde kalmaları için ortalama 100 Euro masraf farkı ortaya çıkıyor.
Kosovada Yurt Ücretli Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yurt ücretleri, Kosova’daki çoğu yüksek öğretim kurumunda yaygın bir sistemdir. Yurtlarda yaşayan öğrenciler, konaklama ve hizmetler için daha düşük ücretler öderler. Bu ücretler Kosova’da yüksek öğrenimin sürdürülmesine yardımcı olur. Aynı zamanda üniversitelerin para kazanmasının bir yolu. Burs almaya hak kazanabilecek uluslararası öğrenciler için oranlar genellikle daha düşüktür.
Kosova’daki tüm öğrenciler yurt ücreti ödemek zorundadır. Bu, tüm yüksek öğrenim seviyelerindeki yerli ve yabancı öğrencileri içerir. Tüm öğrencilerin yaşam düzenlemelerine başvurdukları için yurt ücreti ödemeleri zorunludur. Buna üniversite binalarındaki tek, çift ve üç kişilik odalar dahildir. Ayrıca tüm yemek, çamaşırhane, internet ve diğer hizmetler fiyata dahildir. Çocuklar bir odayı paylaşarak ve ortak alanları kullanarak tasarruf edebilirler. Ancak bu, oda arkadaşlarıyla geçinmeyi zorlaştırabilir.
Yurt ücretlerinin bu kadar yüksek olmasının nedenlerinden biri de hizmetlerdir. Her öğrenci ısıtma ve soğutma, elektrik, su ve gaz gibi temel hizmetler için ödeme yapar. Buna ek olarak, her öğrenci bina için bir yönetim ücretinin yanı sıra güvenlik görevlileri ve bakım işçileri öder. Ayrıca, üniversite yemekhaneleri kampüste yaşayan tüm öğrencilere günde üç öğün yemek vermektedir. Bu ücretsizdir, ancak her bir plakayı doldurmak zamanla pahalıya mal olabilir. Öğrenciler ayrıca kulüpler veya eğitim kursları gibi üniversite faaliyetlerine katılmak zorundadır. Öğrencilerin her zaman yanlarında taşıması gereken tüm bu paralar.
Yurtta kalmak bazı yönlerden harika, bazıları için zor. Küçükler yurt ücreti ödemek zorundadır ancak okullarına karşı herhangi bir yükümlülüğü yoktur. Bunun yerine, okula devam ederken onları ağırlayacak bir aile bulmaları gerekir. Bazı ev sahipleri küçük bir ücret alırken, diğerleri çocukları komşularıyla çok fazla etkileşime girmedikçe evlerini ücretsiz sağlar. Üniversite dersleri okul programlarından ve ödevlerinden çok daha uzun olduğu için her iki şekilde de işe yarar. Bu, öğrencilerin her gece derslere devam ederken kalacak bir yer bulmaları için yeterli zaman sağlar.
Kosova’da sürdürülebilir eğitim için yurt ücretleri gereklidir. Ancak, reşit olmayan bir yetişkinseniz veya okulunuza karşı herhangi bir yükümlülüğünüz olmaksızın kampüs dışında yaşıyorsanız, bunlar zor olabilir. Uluslararası öğrenciler için oranlar belirli koşullar altında düşmektedir – ancak başvuru yaparken bunu üniversitenize sormanız en iyisidir. Nerede yaşıyor olursanız olun, yurt ücreti ödemek eğitiminizi sürdürmenize yardımcı olur!
Kosova Üniversiteleri
Bir ulusun gelişmesinde yüksek öğrenim hayati bir rol oynar. Yenilikçiliği ve yaratıcılığı teşvik eden eğitimsel, sosyal ve ekonomik bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunur. Ayrıca, ülkenin kültür ve geleneklerinin gelişimini arttırır. Eğitim sağlamak çok pahalıdır, bu nedenle gelişmekte olan ülkeler eğitim sistemlerini geliştirirken yaratıcı düşünmelidir. Halklarını uygun maliyetli ve kültürel olarak uygun eğitmek için yollar bulmalılar.
Kosova hükümeti 1960’lardan beri yüksek öğrenimi teşvik ediyor. Orta ve lise sonrası okullar için tesislere ve öğretmenlere çok para yatırdı. Bu, bakımlı tesisler ve öğretmen maaşları ile gelişen bir eğitim sistemi ile sonuçlandı. Ancak, Kosova’da yüksek öğretimin gelişmesini engelleyen çeşitli sorunlar vardır. Birincisi, üniversitelerdeki öğrenciler arasında yüksek bir terk oranı vardır; öğretmenler de maaş skalasında düşüktür. İkincisi, finansman düzensiz ve güvenilmezdir, bu da üniversitelerin müfredatlarını ve personel pozisyonları için yedekleme planlamasını zorlaştırır. Son olarak, uluslararası öğrencilerin Kosova’da okumak için öğrenci vizesi almaları zordur; birçoğu bu sorunlar yüzünden okulu bırakıyor ya da başka ülkelere transfer oluyor.
Birçok öğrenci, iyi akademik ve araştırma kurumlarına sahip olduğu için Kosova’da okumayı tercih ediyor. Priştine Üniversitesi böyle bir kurumdur; Her dönem derslere devam eden 5.500’den fazla öğrencisiyle Avrupa’nın en eski üniversitelerinden biridir. Diğer önde gelen üniversiteler arasında Priştine Üniversitesi (20.000’den fazla öğrencisi olduğu tahmin edilmektedir), Gjakovë Üniversitesi (yaklaşık 5.000) ve Novi Pazar Üniversitesi (yaklaşık 3.500) bulunmaktadır. Tüm bu üniversiteler, akademisyenlerin yanı sıra spor programları için de iyi bir üne sahiptir; çoğu ayrıca uluslararası öğrenciler için iyi kütüphanelere ve çalışma merkezlerine sahiptir. Ayrıca, denizaşırı ülkelerden daha küçük öğrenci gruplarına hizmet veren daha az bilinen başka eğitim kurumları da vardır. Bu kurumlar, güçlü yönetim kadrosu ve devlet finansmanı sayesinde verimli bir şekilde işletilmektedir.
Yabancı öğrenciler Kosova’nın ekonomisine ve kültürüne büyük katkı sağlamaktadır. Birçoğu lise veya kolejden mezun olduktan sonra yurtdışında eğitim almayı tercih ediyor. Bu, işlerini denizaşırı ülkelerde genişletmek isteyen işverenler için vasıflı işçi sayısını artırıyor. Buna ek olarak, birçok misafir akademisyen, akademik topluluğu güçlendirmek ve ayrıca konferanslar ve seminerler aracılığıyla diğer ülkelerle kültürel alışverişi teşvik etmek için diğer ülkelerden gelmektedir. Hatta bir sömestr veya yıllık bir program için kendi ülkelerinin dışında yaşamak isteyen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapan birkaç kuruluş bile var.
Yüksek öğretim, Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını kazandığı 2008’den bu yana çok gelişti. Hükümet İyi akademik kurumlara ve yurtdışında eğitim fırsatlarına sahip yabancı öğrencileri çeken fonlar ve istikrarlı düzenlemeler sağlayarak yüksek öğrenimi teşvik eder. Öğrenciler ayrıca, daha vasıflı işçilere sahip olmanın yanı sıra Kosova’da yabancı öğrencilere ev sahipliği yapan üniversiteler ve kuruluşlar aracılığıyla diğer ülkelerle kültürel değişim fırsatlarından ekonomik olarak da yararlanmaktadır. Şimdiye kadar ilerlemeyi hangi engeller engellemiş olursa olsun, bu sorunlar çözüldüğünde Kosova’da yüksek öğretim başarılı olacaktır!