Kosova’da özelikle üniversitelere dair başvurularınızı sınav ve taban puanları şartlarına takılmadan yapabilirsiniz. Bu özellik ve farklılık, pek çok ülkede eğitim gören öğrencinin yaşadığı bölüm seçme probleminin de üstesinden gelinmesini sağlıyor. Öğrenciler her zaman için kendileri tarafından istenen bölümlere gitme imkanlarına sahip olmalarına ek olarak, hiçbir problem yaşamaksızın tüm bölümlere başvurma olanağı sayesinde üniversitelerin bünyesinde varlıklarını sürdürebiliyorlar. Kosova’da Üniversiteler Nasıl? İngilizce, Arnavutça ve Sırpça dilleriyle öğrenim görme imkanı tanınan okul yapılarında istediğiniz her fakülte için hiçbir taban puanı şartına takılmadan başvuruda bulunabilirsiniz. Son dönemde on binlerce kişiye verilen eğitim sayesinde özel olarak farklı bölümlere isteğe göre ilgi gösterilmeye devam ediliyor.
Makine mühendisliği, arkeoloji, mekatronik, inşaat mühendisliği gibi birbirinden farklı onlarca bölümde öğrenim imkanı tanınıyor. Yeni yıl itibariyle toplamda 15 fakültenin açıldığı ve bu fakültelerde öğrenim olanağı tanındığı belirtiliyor. Kosova’da Üniversiteler Nasıl? Herhangi bir mağduriyet oluşmaksızın, öğrencilerin gitmek istedikleri bölümlerin de sadece kendi isteklerine bağlı olması sağlanmıştır. 71 farklı bölüm arasında hangi bölüme gitmek istediğinizi seçebilir ve üniversitelerin bünyesinde tüm faaliyetleri gerçekleştirebilirsiniz. İngilizce destekli olarak da derslere katılma imkanlarının tanınıyor olması, üniversiteleri yurtdışından gelecek öğrenciler için uygun hale getiriyor.
Kosova Üniversiteleri
Kosova’da öğrenimin başarılı bir hale getirilmiş olması sayesinde her zaman için ekstra ücretler ödeme zorunluluğuyla karşılaşmaksızın derslere katılabilirsiniz. Kurum tarafından belirlenen şartlar sayesinde her zaman için öğrenciler tarafından kendi diplomalarıyla başvurmaları isteniyor. Mezun olduğunuz okul tarafından verilen diploma sayesinde başvuruda bulunabilir ve tüm işlemleri hiçbir ekstra ödeme yapmanız gerekmeksizin sadece kayıt şartlarına göre kaydınızı yaptırabiliyorsunuz.
Kosova’da Üniversiteler Nasıl? Üniversitelerin genel olarak verilen eğitim değerlerinin herkes için uygun olması amacıyla sınavla ilgili sistemler ortadan kaldırılmıştır. Eğitimle ilgili faaliyetleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilir ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bilinen pek çok ülke için başvuruda bulunabilirsiniz. Son dönemde herkes tarafından ilgi gösterilmeye devam edilen ürün değerleri bulunuyor.
Üniversitelere yapılacak olan başvurularla birlikte özellikle öğrenim görülecek olan alanın önemi ortaya çıkıyor. 1800 Euro ila 2500 Euro arasındaki değerlerle gerekli tüm başvuru işlemlerini yapabilirsiniz. Bu sayede hiçbir problem yaşamaksızın derslere katılabilir ve sınava girmeniz de gerekmediği için başvuruda bulunabilirsiniz. Kosova’da yılın herhangi bir döneminde hiçbir problemle karşılaşılmaksızın derslere katılabilirsiniz.
Son dönemde on binlerce kişi tarafından ilgi gösterilen okullardan birine ev sahipliği yapan Kosova’da özellikle günümüzde bölümler için yıllık ücretler belirlenmiştir. Bu ücretler sayesinde direkt olarak kayıt faaliyetleri, sınavlara veya herhangi bir puana bakılmaksızın gerçekleştiriliyor. Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile görüşebilir ve hem dersler için hem de kayıt ve mezuniyetle ilgili işlemler için girişimlerde bulunabilirsiniz. Türkiye’nin ve diğer ülkelerin öğrencileri İngilizce destekli, Arnavutça, İngilizce, Sırpça dilleriyle bölümlerde öğrenim görebiliyorlar.
Üniversiteleri Hakkında;
Ekim 1983’te Priştine Üniversitesi 6.000 öğrenci kapasiteli kuruldu. Bir yıl sonra, Priştine Üniversitesi kuruldu. Şu anda Kosova’da sekiz devlet üniversitesi var. Ayrıca, yüksek öğrenim sağlayan birkaç özel üniversite ve kolej vardır. Kosova’daki eğitim sistemi, ilk ve orta dereceli okulların yanı sıra yüksek öğretimden oluşmaktadır.
Dünya Bankası istatistiklerine göre, 2013’te %61 ve 2014’te %69’a kıyasla, 2012’de nüfusun %51’i okuryazardı. Kosova üniversitelerinin çoğu ücretsizdir ve fakir kökenden gelen öğrencilere burs verir. Her etnik kökenden öğrenciler bu üniversitelere devam etmekte ve kaliteli bir eğitim almaktadır. Kosova eğitim sistemi genç; ancak 1999’da savaşın sona ermesinden bu yana hızla genişlemektedir.
Priştine Üniversitesi Kosova’nın en eski üniversitesidir. 6 Ekim 1941’de Yugoslavya Üçüncü Devlet Üniversitesi olarak kurulmuştur. Şu anda dokuz temel ve üç özel olmak üzere on iki fakülteden oluşmaktadır. 1940 yılında Priştine Üniversitesi kuruldu. Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesinde Hukuk, İktisat ve İşletme, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Tarih, İletişim ve Bilgi Teknolojileri olmak üzere altı bölüm bulunmaktadır. Ayrıca iki lisansüstü programı vardır – Hukuk alanında bir Yüksek Lisans programı ve Bölüm başına beş pozisyonla Siyaset Bilimi alanında bir Doktora programı.
Priştine Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yunan-Amerikan desteğiyle 19 Nisan 1943’te ‘Atina Koleji’ adı altında kurulmuştur. Şu anda dokuz bölümden oluşmaktadır: İngiliz Dili ve Edebiyatı (birinci bölüm), Germen Diller ve Edebiyatlar (ikinci bölüm), Fransız Dili ve Edebiyatı (üçüncü bölüm), Rus Dili ve Edebiyatı (dördüncü bölüm), Tarih (beşinci bölüm), Felsefe (altıncı bölüm) ve Coğrafya (yedinci bölüm). Öğrenciler, hem dil hem edebiyat hem de genel çalışma programlarında lisans diploması alma fırsatına sahiptirler.
Kosova’nın yüksek öğretim sektörü, 1999’da savaşın sona ermesinden bu yana hızla genişlemiştir. UNMIK’in 2011 yıllık raporuna göre, 51 3521 profesör-doçent, öğretim görevlisi, öğretim görevlisi ve araştırmacı ile kolejler ve üniversiteler. Bu kurumlara katılan tüm etnik kökenlerden 8993 öğrenci de vardı. Ne yazık ki, liseyi bitirdikten sonra işçiler için meslek okulları veya diğer orta öğretim sonrası eğitim programları ile ilgili hiçbir veri mevcut değildir.
Kosova’daki eğitim sistemi gençtir; ancak savaşın bittiği 1999 yılından bu yana hızla genişlemektedir. Bu üniversitelerde her etnik kökenden öğrenci eğitim görmekte ve kaliteli bir eğitim almaktadır.
Kosova’da Eğitimin Avantajları
Halkını eğitmeye devam etme çabasıyla Kosova, savaş sırasında bile ilk ve orta öğretim programlarına ağırlık verdi. O zamandan beri, eğitim programları daha önce savaşın harap ettiği bölgede önemli ölçüde büyüdü ve gelişti.
Eğitim reformu, savaştan bu yana hükümetin en büyük başarılarından biri olmuştur. Birçok okul çatışmalar sırasında kapalı kaldı, ancak hükümet savaştan bu yana akademik programları güçlendirmeye odaklandı. 2005 yılında liseler ve kolejler birkaç ay arayla yeniden açıldı ve öğretmenler ve yöneticiler nispeten kolaylıkla görevlerine döndüler. Evlerinden uzaklaştırılan öğretmenler, reform sürecine coşkuyla katılarak, sınıftan uzakta geçirdikleri süre boyunca deneyim ve eğitim aldılar. Buna ek olarak, dünyanın dört bir yanından gelen gönüllüler, düzenli personeli desteklemek için İngilizce, matematik, fizik, sosyal bilgiler, biyoloji ve bilgisayar bilimleri dersleri verdi. Devlet çalışanları, bu konularda öğrencilere yönelik eğitimi geliştirmek için daha düşük seviyelerde matematik ve İngilizce dil sanatlarının nasıl öğretileceği konusunda ek eğitim aldı. Şu anda, yüzde 100’ü aşan lise mezuniyet oranları nedeniyle Kosova nüfusunun sadece yüzde 17’si 18 yaşın altında.
Kosova, dünyadaki en yüksek okul mezuniyet oranlarından birine sahip. Bu nedenle Kosova dışından birçok kişi çocuklarını buraya eğitim için göndermek istemektedir. 2008’de bağımsızlıktan sonraki hızlı ekonomik büyüme nedeniyle, ortaöğretim sonrası eğitim derecesine sahip olanlar için artık birçok iş var. Bu, birçok genci üniversite kurslarına katılmaya veya liseden sonra daha fazla eğitim almaya teşvik etti. Ayrıca yabancılar, ekonomideki iyileşmeye bağlı olarak ortaya çıkan eğitim ve istihdam olanaklarını memnuniyetle karşılamaktadır. Daha iyi ekonomik koşullar ve daha küçük bir mülteci nüfusu nedeniyle Kosova’da çalışmayı Arnavutluk’a tercih ediyorlar.
Diğer yönlerden sorunlu olmaya devam etse de, savaştan bu yana Kosova’da eğitim reformu başarılı oldu. Hükümet, silahlı çatışmaların on yıl önce başlamasından bu yana akademik programları güçlendirmeye odaklandı ve bu da yetişkinler arasında lise mezuniyet oranlarının yüzde doksanın üzerine çıkmasına neden oldu. Yabancılar, lise ve üniversite bitirme oranları nedeniyle istihdam fırsatlarını memnuniyetle karşılamaktadır. Buna ek olarak, gençleri endüstride veya akademide kariyer için hazırlayan mükemmel mesleki eğitim tesisleri nedeniyle orta öğretim sonrası eğitim kolayca mevcuttur.